ANASAYFA

BALKAN GÖÇMENLERİ BANDIRMA BELEDİYESİ’NİN ÇALIŞTAYINDA BULUŞTU

Loading...

Pazartesi

açık

8℃

Salı

kapalı

13℃

Çarşamba

hafif yağmur

10℃

Perşembe

hafif yağmur

11℃

HAVA DURUMU

8℃

DİĞER HABERLER
Sosyal
AVRUPA BİRLİĞİ DESTEKLİ SECAP PROJESİ
04 Aralık 2024 Çarşamba
Ada içi düzenlemesi
Edincik Mahallesi 208 Ada İçi Düzenlemesi
02 Aralık 2024 Pazartesi
Ada içi düzenlemesi
Edincik Mahallesi 208 Ada İçi Düzenlemesi
02 Aralık 2024 Pazartesi
Ada içi düzenlemesi
Edincik Mahallesi 208 Ada İçi Düzenlemesi
02 Aralık 2024 Pazartesi
BALKAN GÖÇMENLERİ BANDIRMA BELEDİYESİ’NİN ÇALIŞTAYINDA BULUŞTU
28 Ocak 2023 Cumartesi

Bandırma Belediyesi ve Balkan Göçmenleri Derneği Bandırma Şubesi’nin iş birliğiyle organize edilen “Balkan Göçmenleri Çalıştayı” tamamlandı. Çalıştay çok sayıda Balkan göçmenini bir araya getirdi.

Bandırma Belediyesi’nin, Balkan Göçmenleri Derneği Bandırma Şubesi ile organize ettiği, “Balkan Göçmenleri Çalıştayı” gerçekleştirildi. Mübadelenin 100. Yılı özelinde gerçekleştirilen çalıştayda, Balkan Coğrafyasından göç eden mübadillerin yaşadıkları sorunlar ele alınırken, değerleri ve kültürlerinin yaşatılabilmesi amacıyla fikir alışverişlerinde bulunuldu. Katılımcı yerel yönetim anlayışının güzel bir örneği olarak ortaya çıkan çalıştaya Bandırma ve çevresinden yoğun katılım oldu.

Bandırma Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun’un ev sahipliğinde gerçekleştirilen çalıştayda; CHP Genel Başkan Yardımcısı-Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, CHP Genel Merkezi Balkan Masası Başkan Yardımcısı-CHP Bursa Milletvekili Yüksel Özkan, CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Birol Şahin, BALGÖÇ Bursa Genel Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan, Bandırma BALGÖÇ Şube Başkanı İlhan Özer, Balkan Masası temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş yer aldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, protokol üyelerinin teşekkür konuşmaları ile devam etti. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın gerçekleştirdiği konuşmada, “Mübadele sırasında yaşananları bütün evlatlarımızın bilmesi gerekiyor. Biz uzun zamandır Balkan göçmeni vatandaşlarımızın sorunları ve çözümleri üzerine çalışıyoruz ve çok yol kat ettik. Topraklarımızda yaşayan yurttaşlarımızın üçte birinin Balkanlar’dan göç ettiğini biliyoruz. Cumhuriyetimizin harcında Balkan göçmeni soydaşlarımızın yeri ve emeği çok büyük. Bizim bu noktada hem ülkemizde hem de Balkanlar’da yaşayan soydaşlarımızla ilişkilerimizi arttırmamız lazım. Bu yüzden Balkan Masamızı kurduk. Cumhuriyet Halk Partisi, Balkan Masası ile Balkan göçmeni soydaşlarımızın sorunlarına büyük bir emek veriyor. Birlik ve beraberliğimizi daha da pekiştireceğiz,” dedi.

Bandırma Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun, konuşmasına kendisinin de bir Balkan göçmeni olduğunu belirterek başladı. “Söz verdiğimiz gibi tüm hemşehrilerimizi ayrım yapmadan kucaklıyor, birlikte yönetim anlayışıyla hareket ediyoruz,” ifadeleriyle konuşmasına devam eden Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun, “Bugün birlikte yönetim anlayışımızın güzel bir örneğine daha şahit olacağımız çok önemli bir çalıştay için bir aradayız,” dedi.

Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun, “Bandırma’yı birçok kültüre ev sahipliği yapan bir mozaik gibi düşünebiliriz. Balkan göçmenlerimiz de bu mozaiğin çok önemli bir parçasını oluşturuyorlar. Kentimiz sayıca en fazla balkan göçmeni soydaşımıza ev sahipliği yapan ilçelerin başında geliyor. Bandırma’da çok sayıda Balkan Göçmeni kardeşimizle birlikte yaşıyor, onları kucaklıyoruz. Çalıştayımız ile hem Yunanistan hem de Bulgaristan mübadillerimizin istek ve önerilerine kulak verecek, günümüzde karşılaştıkları sorunları detaylarıyla tartışacak ve sağlıklı çözüm önerileri bulacağız. Sıklıkla vurguladığımız katılımcı yerel yönetim ilkemizin en güzel örneklerinden biriyle daha dertlere derman olacağız.

Tabi ki Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği, 37 yıldan bu yana soydaşlarımızın kültürlerini yaşatmak, aralarındaki bağı güçlendirmek, haklarını korumak ve bu hakları geliştirmek gibi çok değerli amaçlarla faaliyetlerini yürütüyor. Gerçekleştirdiğimiz çalıştayın da bu amaçlara hizmet edeceğine inanıyor, dernek çalışmalarına katkılar sunmasını temenni ediyorum.

Sözlerimi noktalarken, mübadele döneminde yaşanan acıların ve kayıpların bir daha tekrarlanmamasını diliyor, göç yollarında hayatını kaybeden soydaşlarımızı saygıyla anıyorum. Ruhları şad, mekanları cennet olsun.

Tıpkı sizler gibi vatanından olmanın ne demek olduğunu bilen ve anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Gazi Mustafa kemal Atatürk’ün de bir balkan göçmeni olduğunu hatırlatmak istiyor ve bu vesileyle ulu önderimizi bir kez daha saygı, sevgi ve rahmetle anıyorum.

Çalıştayımızın birliğimizi, beraberliğimizi ve dayanışmamızı arttırmasını temenni ediyor, tüm Balkan Göçmeni soydaşlarımız adına hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Değerli katılımcılarımıza en içten dileklerimle teşekkür ederim,” dedi.

Konuşmaların sonrasında çalıştay başladı. Çalıştay, “Yunanistan’dan Bandırma’ya Yapılan Göçler” ve “Bulgaristan’dan Bandırma’ya Yapılan Göçler” olmak üzere iki oturumdan oluştu. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Karayaman başkanlığında gerçekleştirilen İlk oturumda Araştırmacı Yazar Alper Yapan, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Yüksek Lisans Öğrencisi Merve İnce ve Araştırmacı Yazar Ersoy Aydoğan konuşmacı olarak yer aldı.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serap Toprak’ın hem başkan hem de konuşmacı olarak yer aldığı ikinci oturumda ise Balıkesir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nahide Şimşir, Eğitimci Yazar Ahmet Yılmaz ve Eşref Çetin konuşmacılar arasındaydı.

Çalıştay programında Bandırma’ya gelen mübadiller, Bandırma Kazasındaki nüfus hareketleri, zorunlu göç, Bulgaristan’da Türk azınlığı ve göç gibi konularda akademik çalışmalar paylaşıldı.

Çalıştay, katılımcılar için düzenlenen plaket takdim töreni ile son buldu.