Santral Kültür Merkezi Görkemli Bir Açılışla Kapıları Araladı

SANTRAL KÜLTÜR MERKEZİ GÖRKEMLİ BİR AÇILIŞLA KAPILARI ARALADI

Bandırma Belediyesi tarafından restore edilerek modern bir Kültür ve Sanat Merkezine dönüştürülen Santral Kültür Merkezi görkemli bir açılışla misafirlerine kapılarını açtı.

Açılış törenine Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, Eski Belediye Başkanı Sedat Pekel, Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin, Milli Eğitim Müdürü Saadettin Pircioğlu, belediye meclis üyeleri, esnaf odalarının başkanları ve çok sayıda yönetici katıldı.

Açılışta konuşan Belediye Başkanı Dursun MİRZA, "Eski elektrik santrali, Bandırma’nın elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla 1928 yılında yapılmıştır. Bandırma’nın büyümesi ve burada üretilen elektriğin yetersiz kalması nedeniyle 1957 yılında Kaşif Acar Caddesi tarafına ek bina yapılmış ve buraya konan ek motorlarla Bandırma’ya yeterli elektrik sağlanmıştır. Enterkonnekte sisteme bağlanana kadar da bu bina Bandırma’nın elektriğini sağlamıştır.

Daha sonraki yıllarda da farklı elektrik hizmetlerinin yürütüldüğü bina son olarak TEDAŞ tarafından depo olarak kullanılmıştır. Bu işletmenin Paşabayır Mahallesi’ndeki yeni yerine taşınmasından sonra da bina atıl hale gelmiştir.

Belediye tarafından sürdürülen hukuki mücadele sonucu 2011 yılında bina tamamen Bandırma Belediyesi’ne kazandırıldı.

Kent tarihinde önemli bir yeri olan binanın yeniden ayağa kaldırılması ve yaşatılması için, burasının bir kültür merkezi haline getirilmesi amacıyla Belediye tarafından bir proje hazırlandı. Tarihi ve tescilli bir bina olması nedeniyle oldukça uzun ve sıkıntılı bir süreç yaşanmasına karşın, her türlü zorluk aşılarak bina Bandırma’ya kazandırıldı.

Öncelikle bina aslına uygun olarak restore edildi. Binanın taşıyıcı kısımları takviye edildi. Çatısı komple yenilendi. Binanın koltuk ve diğer iç düzenlemeleri de Enerji-Sa firması tarafından yapıldı.  Bir kültür merkezi olarak kullanılacak binada 192 koltuklu bir salon, sahne ve bir fuaye yer alıyor.

Eski Elektrik Fabrikası’nın Santral Kültür Merkezi’ne dönüştürülmesi çalışmaları yaklaşık 1,4 milyon TL’ye mal oldu." dedi.

Bandırma Belediyesi Santral Kültür Merkezi, festivalin ikinci akşamında Grup Sufle konseriyle ilk misafirlerini ağırlayacak.

Eklenme Tarihi: 26 Mayıs 2015